ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ειδική γραμματέας κοινωνικής ένταξης Ρομά

Χαιρετισμός της Ειδικής Γραμματέως για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά:

Η αντιμετώπιση ακραίων συνθηκών διαβίωσης, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα όταν η περιθωριοποίηση είναι διαγενεακή, απαιτεί σταθερή πολιτική βούληση, στρατηγικό σχεδιασμό, ικανό διοικητικό μηχανισμό, τη δέσμευση απαραίτητων πόρων και την ενεργή συμμετοχή του ωφελούμενου πληθυσμού.

Η κυβέρνηση με τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, εξέφρασε τη βούληση να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που προσβάλλει την κοινωνία μας, δεν αρμόζει σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Κατά τις επιτόπιες επισκέψεις στους καταυλισμούς συναντά κανείς ακραίες συνθήκες οι οποίες δεν είναι αποτέλεσμα μιας «έκτακτης κατάστασης» αλλά ένας τρόπος ζωής και μοναδικά βιώματα για γενεές ανθρώπων. Ανάμεσα σε παραπήγματα, τη μυρωδιά καμένου λάστιχου μέσα σε λασπόνερα και σωρούς απορριμμάτων, εύκολα μπορεί κανείς να πισωδρομήσει μπροστά στην πολυπλοκότητα και στο μέγεθος του προβλήματος. Παρά ταύτα, πάντα ξεπροβάλλουν και κυριαρχούν εν τέλει στο σκηνικό, τα βλέμματα των παιδιών με τη λάμψη της προσμονής για ένα φωτεινότερο αύριο.

Είναι η ακράδαντη πίστη στο δικαίωμα διεκδίκησης της ευημερίας και της προσωπικής ευτυχίας που καθορίζει το έργο της Ειδικής Γραμματείας. Χαρτογραφώντας τις συνθήκες στις γειτονιές και στους καταυλισμούς και κατατάσσοντας τις περιοχές σε κατηγορίες Τύπων, αναπτύξαμε κατευθυντήριες γραμμές και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξειδικεύσαμε μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για αξιοπρεπή διαβίωση που θα καθιστά εφικτή τη διεκδίκηση για ένα δημιουργικό αύριο.

Ειδικότερα, οι στόχοι της Ε.Γ για την επόμενη τριετία είναι:

  • Η εξάλειψη των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς,
  • Η ανάπτυξη βασικών πολιτικών στους τομείς της εκπαίδευσης, απασχόλησης και υγείας για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης, και
  • Η υλοποίηση πιλοτικών παρεμβάσεων που θα αποτελέσουν καλές πρακτικές.

Στις παρεμβάσεις της Ειδικής Γραμματείας αποτυπώνεται η προσπάθεια για την ανάληψη ευθύνης και δράσης έτσι ώστε να αρθούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Ευελπιστούμε στη θεμελίωση βάσεων που θα επιτρέψουν τη νέα γενιά να ονειρευτεί και να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και καλύτερο μέλλον.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑΝΤΣΙΟΥ
Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης Ρομά
210-3368289 / egroma@yeka.gr
Σταδίου 29, 8ος όροφος, 1010 Αθήνα