Δημοσιεύτηκε η Έκθεση αξιολόγησης των εθνικών στρατηγικών πλαισίων των κρατών μελών της ΕΕ για την κοινωνική ένταξη των Ρομά

12/01/2023

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες την έκθεση αξιολόγησης για τα Εθνικά Στρατηγικά Πλαίσια για τους Ρομά (NRSFs) που υπέβαλαν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεκαέξι (16) κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί ότι θα διαθέσουν κεφάλαια στο πλαίσιο του ΕΚΤ+ για περιθωριοποιημένες κοινότητες, όπως οι Ρομά (BG, CZ, EE, EL, ES, FI, FR, HU, HR, IT, LU, PL, PT, RO, SK και SI), με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1,8 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 8 χωρών (CZ, EL, ES, FR, HR, LT, SI and SK) που έχουν συμπεριλάβει στην Εθνική Στρατηγική τους το σύνολο των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί στο ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο και συστάσεις για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά ως το 2030. Επίσης συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 χωρών που έχουν σχεδιάσει συνεχείς στρατηγικές που περιλαμβάνουν ένα σύνολο ολοκληρωμένων μέτρων πολιτικής. Πολλά κράτη μέλη (π.χ. AT, BE, CZ, DE, EL, ES, FI, HR, HU, LT, LV, SE, SK και SI), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν σχεδιάσει δράσεις για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της συμμετοχής των οργανώσεων Ρομά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπροσωπούν γυναίκες Ρομά, νέους και παιδιά. Η Ελλάδα, όπως και πολλά κράτη μέλη, έχουν εντάξει δράσεις για την υποστήριξη της εκπαίδευσης των ενηλίκων Ρομά (AT, BG, DE, EL, ES, HR, HU, FI, IT, LT, PL και SI), καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 και εκστρατειών εμβολιασμού (π.χ. BG, CZ, CY, EE, EL, ES, FR, HU, HR, IE, LV, RO και SK ). Θετικά αξιολογήθηκε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες (BG, DE, EL, ES, HR, HU και SI)έχει συμπεριλάβει τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως ειδικό αυτόνομο άξονα, θεσπίζοντας επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Τα περισσότερα κράτη μέλη (CZ, EL, ES, HU και SK) με μεγαλύτερο πληθυσμό Ρομά (άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κρίνεται ότι έχουν γενικά συμπεριλάβει πρωτοβουλίες κατά του διαχωρισμού σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων κρατών μελών (BG, CZ, EL, ES, HR) που έχουν θέσει εθνικούς ποσοτικούς στόχους για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά, κατ’ αναλογία με τους  επτά στόχους του Στρατηγικού Πλαισίου της ΕΕ για τους Ρομά.

Ως θετικό στοιχείο θεωρείται ότι πολλές εθνικές στρατηγικές αναγνωρίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών έκφρασης και εκδήλωσης των διακρίσεων των προκαταλήψεων στερεοτύπων, του στιγματισμού και του ρατσισμού κατά των Ρομά, καθώς και της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους.

Γενικά, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπεριλάβουν ακόμη πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις, πολιτικές και πακέτα ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης των Ρομά στις εθνικές στρατηγικές τους, διασφαλίζοντας τρόπους μεγιστοποίησης του βαθμού που οι Ρομά μπορούν να επωφεληθούν από αυτά. Επίσης, προτείνεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποφυγή επιφανειακής συμπερίληψης ζητημάτων Ρομά και την επίτευξη ένταξης των Ρομά μέσω των βασικών πολιτικών και προγραμμάτων που σχεδιάζονται για το γενικό πληθυσμό. Η ΕΕ επισημαίνει ότι ο διατομεακός συντονιστικός ρόλος και η αποτελεσματικότητα των Εθνικών Σημείων Επαφής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα για την επιτυχή εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για τους Ρομά.

Η επόμενη ανακοίνωση της Επιτροπής θα αξιολογήσει τις πρώτες εκθέσεις των κρατών μελών σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών τους στρατηγικών πλαισίων για τους Ρομά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς τους στόχους του 2030. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει μια νέα έρευνα για την πορεία βελτίωσης της ένταξης των Ρομά το 2024. Τα ευρήματά της, μαζί με την ανά διετία έκθεση των κρατών μελών, θα ενισχύσουν την ικανότητα των κρατών μελών, καθώς και της Επιτροπής, να μετρούν την πρόοδο προς το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τους Ρομά για το 2030 στόχους. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τον FRA για τη μέτρηση αυτής της προόδου.

Μπορείτε να δείτε την Έκθεση αξιολόγησης των εθνικών στρατηγικών πλαισίων  των κρατών μελών της ΕΕ για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://commission.europa.eu/publications/assessment-report-member-states-national-roma-strategic-frameworks-full-package_en

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις