Διαδικτυακό σεμινάριο από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

28/02/2023

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) με τίτλο «Χρήσιμα Εργαλεία Ενδυνάμωσης και Συμβουλευτικής για ένταξη Ευάλωτων Ομάδων σε ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης».

Στο σεμινάριο απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γεώργιος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κα. Ιωάννα Λυτρίβη και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Το σεμινάριο συντονίστηκε από την κ. Φωτεινή Βλαχάκη, Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και τα στελέχη της Διεύθυνσης Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. κ. Δημήτρη Γαϊτάνη και κα.  Σταυρούλα Τετραδάκου.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν πάνω από 650 στελέχη από όλη την Ελλάδα που εργάζονται σε υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων (π.χ. άτομα με αναπηρία, νέοι εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης, Ρομά, άστεγοι κλπ.). Συγκεκριμένα συμμετείχαν στελέχη για την προώθηση της απασχόλησης, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι που εργάζονται σε Κοινωνικές Υπηρεσίες, Κέντρα Κοινότητας, Παραρτήματα Ρομά των Δήμων, στις Ομάδες Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στα ΚΠΑ2 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καθώς και σε φορείς και δομές που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης ΑμεΑ, αστέγων και λοιπών ομάδων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των στελεχών για την ενίσχυση της αξιοποίησης υφιστάμενων πρακτικών και εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού, πληροφόρησης για ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας, καθώς και σχεδιασμού σταδιοδρομίας κατά την υποστήριξη των ωφελούμενών τους, με έμφαση στη συμπερίληψη και την ισότιμη πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε ανάλογες υπηρεσίες. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και εκπαίδευση στη χρήση των εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού της Εθνικής Πύλης Δια βίου Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.  https://e-stadiodromia.eoppep.gr/index.php και της πύλης του Εθνικού Κέντρου Europass https://europass.eoppep.gr/.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία ανάλογων δράσεων και υπηρεσιών, την χρησιμότητα εργαλείων συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης, καθώς και την ανάγκη για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για την επίτευξη κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σύνδεσμος YouTube  του σεμιναρίου: https://youtu.be/9q8Awepno0k

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις