Εκπαίδευση δύο νέων Ρομά από το Συμβούλιο της Ευρώπης

21/04/2023

Στις εργασίες του σεμιναρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης “Roma Youth Together”   στο Στρασβούργο συμμετείχαν η Ευαγγελία Μαμά, απόφοιτη του Τμήματος ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ ο κ. Πέτρος Φιλιππίδης, απόφοιτος Κοινωνιολογίας  και μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, δύο νέοι Ρομά που απασχολούνται ως εκπαιδευόμενοι στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας ως το Εθνικό Σημείο Επαφής της ΕΕ για θέματα Ρομά  στο πλαίσιο του  έργου «Roma Platform 2020».

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 4 με 6 Απριλίου με τη συμμετοχή 35 νέων Ρομά από πολλές χώρες της Ευρώπης όπου και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα που αφορούν στην συμμετοχικότητα των νέων Ρομά και  ήρθαν σε επαφή με την πολύπλευρη έννοια της διαθεματικότητας των διακρίσεων, του αντιτσιγγανισμού και μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη Ρομανί τους ταυτότητα όπως και πιθανές λύσεις για την επίλυση των προκλήσεων.

Τους δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν για τις πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και αφορούν νέους και νέες Ρομά μέσα από τις δράσεις ευρωπαϊκών φορέων και οργανώσεων όπως οι Phiren Amenca, ERGO network, ternYpe,ERIAC, και πληροφορήθηκαν για ευκαιρίες και χρηματοδοτήσεις μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης για προγράμματα υπέρ των Ρομά κοινοτήτων.

Τέλος, συμμετείχαν σε τελετή μνήμης των Ρομά θυμάτων του ολοκαυτώματος και συζήτησαν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ρομά με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις