Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας για θέματα ένταξης των Ρομά

14/04/2022

Στις 13 και 14 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας επίσκεψη εργασίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και των στελεχών του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σλοβακικής Δημοκρατίας για θέματα ένταξης των Ρομά.

Την επίσκεψη τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κα I. Hricová και ο M. Brieška, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Σλοβακικής Δημοκρατίας. Από το Γραφείο της Κυβέρνησης της Σλοβακικής Δημοκρατίας για θέματα ένταξης των Ρομά παρευρέθηκαν οι κ.κ. J. Hero – Ειδικός Απεσταλμένος της Σλοβακικής Δημοκρατίας για τις Κοινότητες των Ρομά, E. Čonka – Διευθυντής Τμήματος Περιφερειακής Συνεργασίας και M. Chomanič – Διευθυντής του Τμήματος Ανάλυσης και Εννοιών.

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα κ. Γεωργίου Σταμάτη, ο οποίος παρουσίασε τη νέα Εθνική Στρατηγική και τους στόχους που έθεσε η ελληνική Πολιτεία για τη δεκαετία 2021-30 όσον αφορά  την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων πάνω στα κομβικά ζητήματα των Κοινοτήτων Ρομά σε Ελλάδα και Σλοβακία, όπως και συζήτηση με εκπροσώπους φορέων της Ελλάδας που εμπλέκονται με θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Στις συζητήσεις συνέβαλαν με τις τοποθετήσεις τους ο κ. Α. Νιγιάννης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κ. Θ. Αστέρη, Σύμβουλος Α του ΙΕΠ και Συντονίστρια της επιστημονικής μονάδας “Ειδική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση” και συντονίστρια της ομάδας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής “Συμπερίληψη Ρομανί-Romanincluded”, η κ. Π. Τρούκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων και Δράσεων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Υπεύθυνη της Πράξης “Inclusive Schools for Roma”,  κα. Η. Δασκαλάκη, Ειδική Σύμβουλος σε Θέματα Ρομά στο Γραφείο της Unicef στην Ελλάδα, η κα. Λ. Σιούλη, Συνεργάτης του Προγράμματος «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους» του ΕΚΠΑ, ο κ. Κ.  Μαργαρός, στέλεχος του ΚΕΜΕΑ – Συντονιστής της Πράξης «Ολοκληρωμένη παρέμβαση συντηρητικής εκπαίδευσης αστυνομικών σε θέματα κοινωνικής διαμεσολάβησης και προληπτικής ασφάλειας, σε επιλεγμένες περιοχές – στόχους με σημαντικές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις Ρομά». Επιπλέον διεξήχθη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους φορέων της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεων Ρομά. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κ. Ε. Ζαρόκωστα από την ΜΚΟ Κλίμακα, ο κ. Β. Πάντζος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», ο κ. Κ. Παϊτέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών & Συνεργατών, ο π. Αθηναγόρας από το «Φάρο του Κόσμου» και η κ. Α. Μάγγα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δενδροποτάμου.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, ο κ. Jan Hero συνοδεία των κ.κ. E. Čonka και M. Chomanič επισκέφτηκαν το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Χαλανδρίου, όπου ο  αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ευθυμίου και στελέχη του Παραρτήματος Ρομά, τους ενημέρωσαν για τις δράσεις του Δήμου που αφορούν στην ένταξη των Ρομά του Χαλανδρίου. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ολιστική προσέγγιση που ακολουθείται σε όλους τους τομείς, όπως και στην ενδυνάμωση της κοινότητας.

Στη συνέχεια η επίσκεψη συνεχίστηκε με επίσκεψη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου και συνάντηση με τη διευθύντρια της σχολικής μονάδας, η οποία αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο που επιδεικνύει το σχολείο, παρέχοντας στοιχεία για τη φοίτηση των παιδιών Ρομά και για την προσπάθεια εμπλοκής των γονέων Ρομά στα συλλογικά όργανα του σχολείου, όπως σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, σχολική επιτροπή κλπ.

Η διήμερη επίσκεψη του κ. Jan Hero  και της αντιπροσωπείας της Σλοβακίας στη χώρα μας, έκλεισε με τη επίσκεψη τους, στον καταυλισμό Ρομά  του Γέρακα όπου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον συγκεκριμένο καταυλισμό.

Τόσο ο κ. Jan Hero όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Σλοβακικής αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με Ρομά κατοίκους του καταυλισμού, αλλά και με μέλη του Συλλόγου Ρομά “Νέοι Ορίζοντες” που αποτελούν το όργανο έκφρασης της συγκεκριμένης κοινότητας Ρομά.

Η συνάντηση ανέδειξε τα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες στα πολύπλοκα θέματα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και υπήρξε συμφωνία για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο των νέων εθνικών στρατηγικών των δύο χωρών ως το 2030 για την ισότητα, ένταξη και συμμετοχή των Ρομά.

 

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις