Επίσκεψη Υφυπουργού Κοινοτήτων της Πρίστινα κ. Gazmen Salijević στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης

29/03/2023

Στις 22 και 23 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υφυπουργού Κοινοτήτων και Ανταπόδοσης της Πρίστινα κ. Gazmen Salijević στην Ελλάδα.

Τον κ. Salijević υποδέχτηκε στις 22 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη η Ομάδα Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου πραγματοποίησε παρουσίαση των δράσεων για την ενδυνάμωση και κινητοποίηση των Ρομά στη βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα οργανώθηκαν επισκέψεις του κ. Salijević στον οικισμό Ρομά στο Δενδροπόταμο, όπου πραγματοποίησε συναντήσεων με αρμόδια στελέχη και εκπροσώπους Ρομά στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στο Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά, στο Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου καθώς και στη ΜΚΟ «Φάρος του Κόσμου».

Στις 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κ. Salijević στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Ακολούθησε παρουσίαση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030 από τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Γραμματείας – Εθνικού Σημείου Επαφής Ρομά και ακολούθησε συζήτηση με τα στελέχη του της Κεντρικής Ομάδας Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Εν συνεχεία διοργανώθηκαν επισκέψεις στη ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ – Κέντρο Ημέρας Ρομά στο Ζεφύρι, στο Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας στον Κολωνό, στην κοινότητα Ρομά «Νομισματοκοπείο» Χαλανδρίου καθώς και στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου.

Η συνάντηση ανέδειξε τα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Αθήνα και Πρίστινα στα θέματα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και υπήρξε συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας ως προς την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την ισότητα, ένταξη και συμμετοχή των Ρομά.

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις