Παρουσίαση έργου «O MAMA» στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης

13/09/2022

Στο πλαίσιο της υφιστάμενης διακρατικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σλοβακίας για θέματα ένταξης των Ρομά πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 επίσκεψη αντιπροσωπίας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Η επίσκεψη έγινε στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας  κ. Ζουζάνας Τσαπούτοβα (Zuzana Čaputová) στην Ελλάδα.

Το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιο Σταμάτη επισκέφθηκαν η Σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ενδοοικογενειακή βία και την ψυχική υγεία κ. Jarmila LAJCAKOVA, η συνιδρυτής του προγράμματος ΟΜΑΜΑ και διευθύντρια του συλλόγου πολιτών “Way Out” κ. Olga SHAW, το μέλος του ΟΜΑΜΑ από την κοινότητα Ζμπόροβ κ. Ingrid FERENCOVA και η Πρόξενος Σλοβακίας στην Αθήνα κ. Petra PROSNANSKA.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου «O MAMA» σε προσκεκλημμένους εκπροσώπους φορέων που εμπλέκονται με θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά στην Ελλάδα. Το «O MAMA» είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε κοινότητες των Ρομά στη Σλοβακία. Αφορά στην παροχή έγκαιρης φροντίδας βρεφών και παιδιών για την ενίσχυση της γνωστικής, γλωσσικής και κοινωνικο-συναισθηματικής τους ανάπτυξης. Στο έργο συμμετέχουν γυναίκες Ρομά του κάθε οικισμού, οι οποίες εκπαιδεύονται για να γίνουν “ο mamas” και να παρέχουν τις υπηρεσίες κοινωνικο-συναισθηματικής σε οικογένειες του οικισμού με τη ενεργή συμμετοχή των ίδιων των γονέων. Για την υλοποίηση του έργου έχει αναπτυχθεί ειδικό επιστημονικό υλικό και οδηγός καθώς και μια ειδική εφαρμογή app, που παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δραστηριοτήτων από τις “ο mamas” και την πορεία ανάπτυξης των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας της Σλοβακικής αντιπροσωπείας στη ΜΚΟ Κλίμακα.

Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για εμβάθυνση της συζήτησης για τα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες στα πολύπλοκα θέματα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και επιβεβαίωσε τα υφιστάμενα πεδία συνεργειών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στο πλαίσιο των νέων εθνικών στρατηγικών των δύο χωρών ως το 2030 για την ισότητα, ένταξη και συμμετοχή των Ρομά.

Επισημαίνεται ότι υπάρχει συστηματική συνεργασία μεταξύ της αρμόδιας Υπηρεσίας της Σλοβακικής Δημοκρατίας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Εθνικού Σημείου Επαφής της ΕΕ για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, ενώ έχει προηγηθεί ανταλλαγή επισκέψεων εργασίας υπό του Γενικού Γραμματέα κ. Γεώργιου Σταμάτη και του Πληρεξούσιου της Σλοβακικής Κυβέρνησης για τις Κοινότητες των Ρομά κ. J. Hero καθώς και επιτόπιες επισκέψεις σε οικισμούς Ρομά στην Ελλάδα και τη Σλοβακία. Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διμερών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών Ελλάδας και Σλοβακίας, έχει καταστεί σαφές ότι η ανταλλαγή καλών πρακτικών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά για την προσέγγιση των κοινών προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη υψηλότερης και ποιοτικότερης ενσωμάτωσης των Ρομά.

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις