Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 1ο Μικρό Σχέδιο Επιχορήγησης για την Ενδυνάμωση γυναικών & νέων Ρομά

21/07/2022

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» που συγχρηματοδοτείται από τον ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021 και εθνικούς πόρους, ξεκινά το « 1Ο Μικρό  Σχέδιο Επιχορήγησης για την Ενδυνάμωση γυναικών και νέων Ρομά  – (Small Grant Scheme 1 – Women and Youth Empowerment).

Σκοπός είναι η στήριξη και ενίσχυση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών των Ρομά, καθώς και η επιτάχυνση της κοινωνικής ένταξης, μέσα από διάφορες δράσεις, ενημέρωση, παροχή συμβουλευτικής αλλά και τη δημιουργία δικτύων γυναικών Ρομά.

Η παρούσα πρόσκληση αφορά τη χρηματοδότηση ενός μικρού σχεδίου επιχορήγησης συνολικού ύψους 700.000€, με δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού, για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που έχουν ως αντικείμενο τους τις συνεργασίες με οργανώσεις και κοινότητες Ρομά.

Οι τρεις πυλώνες στους οποίους πρέπει να προσανατολίζονται οι δράσεις είναι:

  • Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και άρση στερεοτύπων
  • Ενδυνάμωση των οργανώσεων πολιτών Ρομά
  • Συμβουλευτική

Δικαίωμα υποβολής στο πρόγραμμα έχει κάθε νομικό πρόσωπο, δημόσιο ή ιδιωτικό, εμπορικό ή μη, κυβερνητικό ή ΜΚΟ. Επισημαίνεται πως η συνεργασία με Δήμους που έχουν παραρτήματα Ρομά ή ΜΚΟ σχετικές με αυτούς είναι υποχρεωτική. Οι Δήμοι μπορούν να συμμετέχουν στην Ένωση Εταίρων ως «συνδεδεμένος Εταίρος» έχοντας σημαντικό ρόλο, αλλά χωρίς προϋπολογισμό.

Καθένας από τους εταίρους της Ένωσης πρέπει να αποδείξει με σαφήνεια τη συνάφειά του με τις προτεινόμενες ενέργειες που θα αναλάβει να εφαρμόσει, σύμφωνα με το καταστατικό του ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο και την αποδεδειγμένη εμπειρία του.

Κάθε πρόταση θα περιλαμβάνει, επιπλέον, Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των εταίρων της πράξης. Η Συμφωνία θα περιγράφει, μεταξύ άλλων, τον διακριτό ρόλο και τις αρμοδιότητες καθενός εταίρου της πράξης, την κατανομή του προϋπολογισμού ανά εταίρο και θα ορίζει τον Φορέα Υλοποίησης (Συντονιστής της Ένωσης).

Οι περιφέρειες υλοποίησης του προγράμματος είναι αυτές που έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση πληθυσμών Ρομά στη χώρα, συγκεκριμένα Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Δυτική Ελλάδα. Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης όμως και στις όμορες περιφέρειες. Οι δράσεις θα γίνονται σε συνεργασία με τις Task Force που εργάζονται ήδη στις παραπάνω περιφέρειες και έχουν μέσα από την Προκαθορισμένη Πράξη 1 «Ομάδα Δράσης για την υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά».

Κάθε επιλέξιμος φορέας / εταίρος θα χρηματοδοτείται από 50.000€ έως 200.000€. Η χρηματοδότηση καθορίζεται από:

  • Το κόστος του προσωπικού που απασχολείται στο έργο ή την πράξη, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών μισθών και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και λοιπών νόμιμων δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδοχές.
  • Τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής και ημερήσια αποζημίωση του προσωπικού που συμμετέχει στην πράξη.
  • Κόστος νέου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού
  • Δαπάνες για αναλώσιμα και προμήθειες.
  • Δαπάνες δημοσιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αναρτημένο πρόσκληση στη σελίδα του προγράμματος εδώ: https://eeagrants-roma.gr/index.php/el/proskliseis/51-mikro-sxedio-epixorigisis-1-endinamosi-ton-gynaikon-kai-ton-neon-roma

Ερωτήσεις και σχετικές διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο email του προγράμματος [email protected], στην αρμόδια Υποδιεύθυνση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων [email protected] ή στο τηλέφωνο 210-5271100.

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις