Σε δημόσια διαβούλευση το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση στο Αλάν Κογιού

28/02/2023

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2023, με όποιον επιθυμεί να μπορεί να κάνει παρατηρήσεις στον ιστότοπο του Δήμου Κομοτηνής, ώστε να ληφθούν υπόψη στη συνέχεια του έργου, που έχει σαν σκοπό την αξιοποίηση των προοπτικών και η εξασφάλιση όλων των παραμέτρων που θα επιτρέψουν την δημιουργία ενός νέου οικιστικού θύλακα για την μετεγκατάσταση των Ρομά του Αλάν Κογιού, στην έκταση που αποκτήθηκε για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Γενική Γραμματεία Ρομά, κι ελπίζει πως μετά την έγκριση του Ειδικού Χωρικού, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις πολεοδομικές μελέτες των κτιρίων και των υποδομών.

Με στόχο την απελευθέρωση της περιοχής του οικισμού και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά σε δημόσια διαβούλευση έδωσε ο Δήμος Κομοτηνής το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού, με στόχο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και να προχωρήσουν οι πολεοδομικές μελέτες που απαιτούνται.

Θεωρεί δε πως παρά το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, θα προχωρήσει, εκφράζοντας δε την άποψη πως η χρηματοδότηση δεν θα αποτελέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο οι διαδικασίες για το πολεοδομικό και τις υποδομές.
Διπλός ο σκοπός του Πολεοδομικού σχεδίου
Ο σκοπός του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι διττός: αφενός η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινωνικών και πολεοδομικών προοπτικών της μετεγκατάστασης στην νέα έκταση, με την δημιουργία ενός σύγχρονου ποιοτικού δομημένου περιβάλλοντος που θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης στον πληθυσμό του Αλάν Κογιού, αφετέρου η ανάκτηση της σημερινής καταπατημένης έκτασης του συνοικισμού που αποτελεί ένα εν δυνάμει «αστικό κενό» στον γενικότερο πολεοδομικό σχεδιασμό της ανατολικής Κομοτηνής, και η απόδοσή της ως κενής γης στον σχεδιασμό θα εξασφαλίζει την εφαρμογή της θεσμοθετημένης ρυμοτομίας και την λειτουργική – βιώσιμη πολεοδομική οργάνωσή της περιοχής επέκτασης. Έτσι πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά του Αλάν Κογιού, μέσω της μετεγκατάστασής τους στην απαλλοτριωμένη έκταση, εντός της οποίας θα ανοικοδομηθούν κατοικίες εξυπηρετούμενες από όλα τα σύγχρονα δίκτυα (οδικά, υδρεύσεως, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας κ.α.) και δημόσιες υποδομές. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο στόχος είναι η σταδιακή και πλήρης ένταξη του πληθυσμού Ρομά στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό, η κοινωνική ένταξη και η «γεφύρωση» της κοινωνικής απόστασης που χωρίζει τους Ρομά από την υπόλοιπη τοπική κοινωνία μέσω της ολιστικής προσέγγισης που διέπει τη Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά. Η έκταση των οικοδομικών τετραγώνων μοναδικά για χρήση κατοικίας είναι περί τα 44 στρ. (ποσοστό 42,50%). Το υπόλοιπο 57,50% της συνολική έκτασης των 103 στρ περίπου της περιοχής παρέμβασης καταλαμβάνουν το οδικό δίκτυο με έκταση περί τα 41 στρ. (ποσοστό 40,00%), κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι με έκταση περί τα 14,5 στρ (ποσοστό 14,30%) , χώροι εγκαταστάσεων υποδομών με έκταση περί τα 1,75 στρ (ποσοστό 1,7 %) καθώς και χώροι για τις καθημερινές εξυπηρετήσεις των κατοίκων (εμπορικές χρήσεις, κέντρο αστικών εξυπηρετήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται εστίαση και αναψυκτήρια,) με έκταση περί τα 1,6 στρ. (ποσοστό 1,5%).
Γρήγορα περνούν στο επόμενο στάδιο
«Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα, οπότε πολύ γρήγορα θα περάσουμε στο δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι πλέον οι πολεοδομικές μελέτες των κτιρίων και των υποδομών» σημείωσε ο Δήμαρχος κ. Γκαράνης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, τονίζοντας πως βρίσκονται πολύ κοντά και σε συνεχή συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Ρομά για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο και να προχωρήσει η διαδικασία. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως θα μπορέσει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης, που μπορεί να είναι «και το εύκολο κομμάτι». Το δύσκολο κομμάτι θα είναι αυτό των μελετών, για την πολεοδομική χωροθέτηση κτιρίων και υποδομών. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει αφού εγκριθεί το Ειδικό Πολεοδομικό που βρίσκεται σε διαβούλευση, για να μπορεί να δοθεί η γη πλέον για τη μετεγκατάσταση «Εκείνο που είναι σίγουρο όμως είναι ότι προχωράει η διαδικασία, αργά μεν, αλλά προχωράει και εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι εμείς έχουμε τη διάθεση και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να τελειώσουμε μια κατάσταση πολλών ετών» σημείωσε, όχι γρήγορα, αλλά τουλάχιστον κατά τον κ. Δήμαρχο κατά το προσεχές μέλλον, για να ολοκληρωθεί το θέμα της μετεγκατάστασης που έχει ταλαιπωρήσει χρόνια την περιοχή.
Ποια η κατάσταση σήμερα
Ο συνοικισμός «Αλάν Κογιού» βρίσκεται σήμερα στο τέρμα της οδού Ανδριανουπόλεως, καλύπτοντας έκταση 20 περίπου στρεμ., στις ανατολικές παρυφές της πόλης της Κομοτηνής. Η σημερινή του έκταση είναι ενταγμένη στο όριο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κομοτηνής με χρήσεις Αμιγούς Κατοικίας και Πολεοδομικού Κέντρου Συνοικίας.
Πρόκειται για συνοικισμό Ελλήνων Ρομά, οι οποίοι κατοικούν κυρίως σε μικρούς αυθαίρετους οικίσκους, παραπήγματα και πρόχειρες κατασκευές με ελλείψεις σε βασικές υποδομές, όπως η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση, το αποχετευτικό σύστημα κλπ. Σύμφωνα με την καταγραφή πληθυσμού στην περιοχή (Αλάν Κογιού, Ανάχωμα, Περδίκα, Στρυμώνος, Δωδεκανήσου) που πραγματοποιήθηκε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2017 από το προσωπικό του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Κομοτηνής, κατεγράφησαν 1.415 άτομα που απαρτίζουν 383 οικογένειες.
Πως διαμορφώνεται η νέα περιοχή
Η περιοχή παρέμβασης απέχει περίπου 2 χλμ από το κέντρο της Κομοτηνής (σε ευθεία απόσταση). Η πρόσβαση σε αυτήν είναι δυνατή μέσω των οδών Ανδριανουπόλεως και Ομήρου, και της μεταξύ τους κάθετης σύνδεσης. Πρόκειται για συνολική έκταση που αποτελείται από 18 αγροτεμάχια, σχήματος ακανόνιστου πολυγωνικού, σε επαφή με τα πρανή της παρακείμενης επαρχιακής οδού που βρίσκεται σε υψηλότερη στάθμη (επί αναχώματος) και οδηγεί στον οικισμό Καρυδιά (βορείως της περιοχής μελέτης). Το δυτικό της όριο διατρέχεται από τοπική οδό που νοτιότερα συνδέεται με την προέκταση της οδού Ομήρου. Κεντρική και κρίσιμη παράμετρο του προτεινόμενου χωρικού προορισμού αποτελεί η ήδη θεσμοθετημένη κατεύθυνση που δίνεται από το εγκεκριμένο ΓΠΣ Κομοτηνής στην συγκεκριμένη έκταση για χώρο μετεγκατάστασης των Ρομά, και επιπρόσθετα η πλήρης κυριότητα του Δήμου Κομοτηνής επί της συνολικής έκτασης, που αποκτήθηκε τελεσίδικα μετά από την απαιτούμενη διαδικασία απαλλοτριώσεων, αποζημιώσεων και απόρριψης των σχετικών ενστάσεων από το ΣτΕ.
Γενικότερα, οι εγκαταστάσεις του νέου οικιστικού υποδοχέα θα περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον κατοικίες, που θα συμπληρώνονται από τους απαραίτητους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους (πρασίνου, στάθμευσης κοκ), καθώς και κοινωφελείς χρήσεις (εκπαίδευσης, πρόνοιας). Οι κοινωφελείς χρήσεις (δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός) ειδικότερα, προτείνεται να χωροθετηθούν σε ενιαίο χώρο, στον οποίο θα χωροθετηθούν επίσης παιδική χαρά και αθλητική γωνιά (γήπεδα μπάσκετ βόλεϊ).
Σε κεντροβαρή θέση της περιοχής επέμβασης προτείνεται η δημιουργία πλατείας ενώ σε κοντινή θέση και σε άμεση επαφή με αυτή προτείνεται χώρος στον οποίο θα χωροθετηθούν θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και χώρος για την ανάπτυξη καταστημάτων εμπορίου και προσωπικών υπηρεσιών, εστίασης και αναψυκτηρίων. Περιμετρικά της περιοχής επέμβασης προτείνεται ζώνη πρασίνου μεταβλητού πλάτους ενώ εντός αυτής χωροθετούνται διάσπαρτοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Στη δυτική πλευρά της περιοχής επέμβασης και πλησίον του κόμβου εισόδου σε αυτή προτείνεται χώρος για την ανάπτυξη καταστημάτων εμπορίου και προσωπικών υπηρεσιών, εστίασης και αναψυκτηρίου. Ως απαραίτητες συμπληρωματικές υποδομές προβλέπονται επίσης οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις τεχνικών υποδομών και δικτύων εξυπηρέτησης του πληθυσμού (ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης/ τηλεπικοινωνιών κλπ), καθώς και η λειτουργία ενός μικρού πράσινου σημείου στο βόρειο τμήμα της περιοχής επέμβασης.
Όσον αφορά το οδικό δίκτυο προτείνεται η γενική χάραξη του εσωτερικού οδικού δικτύου να ακολουθεί σε γενικές γραμμές ιπποδάμεια διάταξη για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των οικοδομικών τετραγώνων κατοικίας. Η οργάνωση του δικτύου κυκλοφορίας και μετακινήσεων (οδικό δίκτυο, πεζόδρομοι), καθώς και χώρων στάθμευσης αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και λειτουργική κίνηση πεζών και οχημάτων, ενώ λήφθηκε μέριμνα ώστε το δίκτυο πεζοδρόμων να ενοποιεί κατά το δυνατόν κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.
Ως βασικός άξονας οδικής πρόσβασης διατηρείται η υφιστάμενη αγροτική οδός στο δυτικό τμήμα του ακινήτου, όπου εισέρχεται η κυκλοφορία από την οδό Ανδριανουπόλεως (από βορρά) και από την οδό Ομήρου (από νότο). Η είσοδος στην περιοχή επέμβασης θα γίνεται από κυκλικό κόμβο που προτείνεται να κατασκευαστεί και να διαμορφωθεί στο σημείο αυτό.
Μονόδρομος η μετεγκατάσταση
Σε ό,τι αφορά τη διατύπωση εναλλακτικών Σεναρίων για την περιοχή παρέμβασης, ο καθορισμός εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης πέρα από την προτεινόμενη δεν αποτέλεσε ρεαλιστική λύση ενώ η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης δεν θεωρήθηκε επιθυμητή. Ειδικότερα η περιβαλλοντική αξιολόγηση της Μηδενικής Λύσης (να παραμείνει ως έχει ο οικισμός) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιλογή της λύσης αυτής είναι αρνητική ως προς τα περισσότερα κριτήρια που επιλέχθηκαν εκ των οποίων η «ανθρώπινη υγεία» και η «προσβασιμότητα χώρων – αστικό τοπίο» αξιολογούνται με ισχυρά αρνητική επίδραση εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώνονται στον συνοικισμό Αλαν Κογιού. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει καταρχήν την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης των Ρομά σε νέο χώρο με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης καθώς και την απόδοση του σημερινού χώρου στο σχεδιασμό και τη βιώσιμη πολεοδομική οργάνωση.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις