Συνάντηση Αντιπροσωπειών ΝΑ Ευρώπης για τα Δικαιώματα και την Ένταξη των Παιδιών Ρομά

17/10/2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη Συνάντηση Αντιπροσωπειών Νοτιανατολικής Ευρώπης για τα Δικαιώματα και την Ένταξη των Παιδιών Ρομά που διοργάνωσε η  ελληνική Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 12 αντιπροσωπειών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αντιπροσωπείες κυβερνήσεων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών των Ρομά, εμπειρογνώμονες της ΕΕ, Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της UNICEF από την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης συζήτησαν για τον σχεδιασμό, τη συγκέντρωση στοιχείων, την παρακολούθηση και τη χρηματοδότηση της ένταξης των Ρομά σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης. Οι συμμετέχοντες εντόπισαν επίσης κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της ένταξης των παιδιών, των εφήβων και των νέων Ρομά σε όλη την περιοχή.

Εναρκτήριες τοποθετήσεις έκαναν ο Κώστας Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη (μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος), βουλευτής, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Εναρκτήρια τοποθέτηση έκανε επίσης η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

«Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως σήμερα, οι Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην κοινωνικοοικονομική τους ένταξη. Ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι το θέμα των παιδιών Ρομά και κυρίως των κοριτσιών και των νέων γυναικών που κινδυνεύουν να παγιδευτούν για όλη τους τη ζωή στον φαύλο κύκλο αυτών των εμποδίων. Γι’ αυτό στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος και εντείνοντας τις προσπάθειές μας, σε συνεργασία με τις ίδιες τις κοινότητες των Ρομά. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα και οι διακρίσεις που βιώνουν, σε αρμονία με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.

«Στοιχεία δεκαετιών δείχνουν ένα μοτίβο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ξεκινά από την παιδική ηλικία και ακολουθεί τα παιδιά στην ενήλικη ζωή, όπου οι Ρομά αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην απασχόληση και νομικά και κοινωνικά εμπόδια που περιορίζουν τις ευκαιρίες τους, τροφοδοτώντας έναν κύκλο αποκλεισμού και φτώχειας. Η UNICEF δεσμεύεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ για την πιλοτική εφαρμογή της προπαρασκευαστικής δράσης της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί. Η Εγγύηση για το Παιδί επιδιώκει να αντιμετωπίσει πολλά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη και παρέχει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών Ρομά, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνική ένταξη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη» δήλωσε η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία, κ. Afshan Khan.

Τέλος, ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, σημείωσε: «Στην Ευρώπη, τα παιδιά Ρομά συχνά πλήττονται δυσανάλογα από τη φτώχεια και την δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Οι διακρίσεις και τα στερεότυπα κατά των Ρομά στερούν συστηματικά τα παιδιά από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Σύμφωνα με πρόσφατη χαρτογράφηση των Ρομά στην Ελλάδα, τα παιδιά αποτελούν το 34% του συνολικού πληθυσμού των Ρομά. Με άλλα λόγια, ένας στους τέσσερις Ρομά είναι παιδί. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC), υποστηρίζουμε σθεναρά δραστηριότητες που στοχεύουν στη διασφάλιση της προστασίας και της προώθησης των δικαιωμάτων των παιδιών Ρομά. Η πρόληψη των πρόωρων γάμων και της εγκατάλειψης του σχολείου είναι μεταξύ των βασικών μας προτεραιοτήτων. Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη των Ρομά καθώς και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Εγγύηση για το Παιδί οριοθετούν το πλαίσιο χάραξης πολιτικής για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς όπου όλα τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους στη ζωή».

Εκπρόσωποι της ΕΕ συνέβαλαν επίσης στη συνάντηση, με τον Szabolcs Schmidt, Επικεφαλής της Μονάδας Απαγόρευσης των Διακρίσεων και Συντονισμού των πολιτικών για τους Ρομά της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρουσίασε τους μηχανισμούς και τα εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες Ρομά, την Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής του Τμήματος Ρομά και Ταξιδιωτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρθηκε  στη μετάβαση του Συμβουλίου από τον καθορισμό προτύπων στη χάραξη πολιτικής για τα δικαιώματα και την ένταξη των Ρομά και τον Ιωάννη Δημητρακόπουλο, Επιστημονικό Σύμβουλο & Επικεφαλής της Μονάδας Ισότητας, Ένταξης Ρομά και Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ο οποίος υπογράμμισε τις προκλήσεις όσον αφορά την εκπλήρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός περιφερειακού δικτύου ανταλλαγής γνώσεων για τους Ρομά και της ανάπτυξης ειδικών μέτρων για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών Ρομά και την ένταξή τους στην περιοχή μέχρι το 2030. Αυτά περιλαμβάνουν δράσεις που συνδέονται με τις εθνικές στρατηγικές για την ένταξη των Ρομά με την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί να ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για τους Ρομά και τη Δήλωση των Εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένταξη των Ρομά στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και με στρατηγικές και σχεδιασμό σε επίπεδο χώρας.

[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1813

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις