Τις τελευταίες δεκαετίες η 8η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημερά των Ρομά. Σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις ως φόρος τιμής στην ιστορία των Τσιγγάνων αλλά και ως ευκαιρία, για να καταπολεμηθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις, σε κλίμα υπερηφάνειας και κοινωνικής συμμετοχής.
Στην Ελλάδα η παρουσία των Τσιγγάνων μετρά πάνω από 10 αιώνες και η ιστορία τους συμπορεύεται με την ιστορία του ευρύτερου ελληνισμού. Στη χώρα μας οι Τσιγγάνοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, ενώ η πολιτογράφησή τους ως Έλληνες πολίτες στα τέλη του 1980 αποτέλεσε το θεμέλιο για την ανοικοδόμηση ισότιμων κοινωνικών σχέσεων.
Μέρες όπως και η σημερινή φέρνουν στην επικαιρότητα πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά και που αφορούν ολόκληρη την πολιτεία. Ωστόσο, ζητήματα κοινωνικής ένταξης που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης, τη σχολική φοίτηση, τη νόμιμη εργασία, την πρόσβαση στην υγεία, αλλά και την άρση των στερεοτύπων παραμένουν πάντοτε στην πρώτη γραμμή χάραξης κοινωνικής πολιτικής.
Σήμερα, η 8η Απριλίου στην Ελλάδα αποτελεί αφορμή για να γίνουν ορατοί συμπολίτες που ζουν στο περιθώριο και παράλληλα να αναδειχθούν θετικά αφηγήματα που μπορούν να σπάσουν στερεότυπα και να συμβάλλουν στην αλλαγή της αρνητικής κοινωνικής αναπαράστασης των Ρομά.
Με πρόταγμα το όραμα της ΕΣΚΕ 2021-2030 αλλά και τις δημοκρατικές αρχές, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στηρίζει την κοινωνική ένταξη και την ενεργητική συμμετοχή των Ρομά και ειδικότερα των νέων και των γυναικών ως τους κύριους μοχλούς αλλαγής συνεχίζοντας στοχευμένες παρεμβάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις πολυδιάστατες ανάγκες των διαφορετικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια.