Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας στο Δήμο Κατερίνης για το πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ

26/10/2020

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 στο πλαίσιο του Υποέργου «Προσωρινή Μετεγκατάσταση οικισμού Ρομά στα πρότυπα Κοινωνικής Κατοικίας» του Προγράμματος ΧΜ ΕΟΧ «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» και με στόχο την ενημέρωση των άμεσα εμπλεκομένων φορέων για τις ενέργειες του έργου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας  κ. Γιώργος Σταμάτης επισκέφθηκε το Δήμο Κατερίνης.

Κατά την επίσκεψη του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας  πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας και διαβούλευση με εκπροσώπους τοπικών φορέων, και κατοίκων Ρομά του καταυλισμού Πέλεκα.  Αρχικά, πραγματοποιήθηκε   συνάντηση εργασίας/διαβούλευση στο Δημαρχείο της πόλης με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Κων/νου Λιακόπουλου, του Προέδρου της Δ.Η.Κ.Ε.Δ.Η.Κ κ. Σταύρου Χριστοφορίδη, των Προέδρων της  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Ιωάννη Νταντάμη και κ. Α. Μπαρμπαγεωργόπουλο,  στελέχη του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας, καθώς και πέντε (5) εκπροσώπων Ρομά από τον καταυλισμό Πέλεκα, μεταξύ αυτών  γυναίκες και νέοι Ρομά.

Στη συνάντηση, αρχικά, συζητήθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες του έργου, ο ενεργός ρόλος που θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι Ρομά συμμετέχοντας ισότιμα σε όλες τις δράσεις του έργου και τα οφέλη από την επιτυχή έκβαση της παρέμβασης για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.  Στη συνέχεια, τα στελέχη του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας παρουσίασαν τις δράσεις τους στους τομείς της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κατόπιν ακολούθησε συζήτηση όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τις επόμενες ενέργειες του έργου.  Συμφωνήθηκε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα το Παράρτημα Ρομά, με την υποστήριξη στελεχών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και τη συμμετοχή των Ρομά θα πραγματοποιήσει επιτόπια επίσκεψη στον καταυλισμό με στόχο την ενημέρωση όλων των  οικογενειών για το έργο και επικαιροποίηση της υφιστάμενης καταγραφής των 56 οικογενειών που επρόκειτο να μετεγκατασταθούν.

Στη συνέχεια,  ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κατερίνης επισκέφτηκαν τον Αστυνομικό Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας κ. Γεώργιο Τζίμα, τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Σεβασμιότατο κ. Γεώργιο Χρυσοστόμου και τον Διευθυντή του ΟΑΕΔ κ. Παναγιώτη Ζαρωτιάδη, όπου και τους ενημέρωσαν για το έργο επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος.

Ακολούθησε επίσκεψη στον καταυλισμό Πέλεκα όπου ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους Ρομά.

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις