Επίσκεψη της Ομάδας Δράσης σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. σε καταυλισμούς Ρομά στην Αχαΐα

26/02/2022

Στο πλαίσιο της Πράξης «ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ» η οποία συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2014-2021 και υλοποιεί η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων – Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΔΚΑ),

πραγματοποιήθηκε στις 24 & 25 Φεβρουαρίου, διήμερη επίσκεψη της Κεντρικής Ομάδας Δράσης που εδρεύει στην Αθήνα και της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης της Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών, στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) και σε καταυλισμούς Ρομά στα όρια του Δήμου Πατρέων και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 24/02 τα στελέχη της Κεντρικής Ομάδας Δράσης και της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης της Δυτικής Ελλάδας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων κ. Θεόδωρο Τουλγαρίδη, την Προϊσταμένη του τμήματος Ευπαθών Ομάδων κα. Αμαλία Τράκα και τα στελέχη του Παραρτήματος Ρομά όπου στη συνάντηση που ακολούθησε:

– ενημερώθηκαν για το σκοπό της «ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ» η οποία συγχρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2014-2021 και

– αναλύθηκαν οι δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Πατρέων με στόχο την κοινωνική ένταξη και την άρση του αποκλεισμού των πληθυσμών Ρομά.

Την Παρασκευή 25/02, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., η Κεντρική Ομάδα Δράσης με την Περιφερειακή Ομάδας Δράσης της Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το παράρτημα Πατρών του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) και την κινητή ομάδα Street Work του Οργανισμού, παρουσία του Προέδρου του Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ. Αθανασίου Θεοχάρη, πραγματοποίησε επίσκεψη στους καταυλισμούς Ρομά στη θέση Ριγανόκαμπος και στην περιοχή των Βραχναίικων στον οικισμό Ανεξαρτησίας του Δήμου Πατρέων και στους καταυλισμούς της Πίσω Συκιάς (ποτάμι) και στα Σαγέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων, συζητήθηκαν με τους κατοίκους των καταυλισμών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με τη στέγαση, την απασχόληση, την πρόσβαση σε δομές υγείας και εκπαίδευσης, αστικοδημοτικά ζητήματα και παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί το παράρτημα Ο.ΚΑ.ΝΑ. του Δήμου Πατρέων από τους   κοινωνικούς επιστήμονες και τους εργαζόμενους του Οργανισμού για το πρόγραμμα που θα υλοποιείται στην περιοχή για τα επόμενα δύο χρόνια.

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις