«Με σεμ Ρομνί: Γυναίκες Ρομά συνομιλούν και σπάνε τα στερεότυπα»

11/04/2023

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας διοργάνωσε στις 7/4/2023 διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο: «Με σεμ Ρομνί: Γυναίκες Ρομά συνομιλούν και σπάνε τα στερεότυπα».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γ.Σταμάτης και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Κ. Γούλα, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ.

Στη συνάντηση προσκεκλημένες βρέθηκαν ως κεντρικές ομιλήτριες γυναίκες Ρομά που αποτελούν πρότυπα εντός κι εκτός των κοινοτήτων τους έχοντας σπάσει τα στερεότυπα που κυριαρχούν σε βάρος των Ρομά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις Ρομά κοινότητες και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες, όπως οι στάσεις και οι αντιλήψεις γύρω από τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας Ρομά, τα εμπόδια και οι δυσκολίες κατά την προσπάθεια χειραφέτησης, το κατά πόσο έχει βελτιωθεί η θέση των γυναικών σε σχέση με το παρελθόν αλλά και ο ρόλος των γυναικών ως προς την αναπαραγωγή ή μη αναχρονιστικών αντιλήψεων.

Τέλος, έγινε αναφορά στον καίριο ρόλο της εκπαίδευσης ως προς την κοινωνική ένταξη και την άρση των πολλαπλών αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες.

Μέσα από διαγενεακά παραδείγματα αλλά και μέσα απο τις προσωπικές εμπειρίες που μοιράστηκαν οι ομιλήτριες αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας αλλά και του σχολείου στην επιτυχημένη εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία του ατόμου και ειδικότερα μιας γυναίκας.

Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές νέων γυναικών Ρομά αποτελώντας το έναυσμα για τη διοργάνωση παρόμοιων συναντήσεων στο μέλλον με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων γυναικών Ρομά με στόχο την ενδυνάμωση και την κοινωνική αλλαγή.

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις