Στο Άουσβιτς ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος των Ρομά

02/08/2022

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά, η οποία θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2015, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Σταμάτης, συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Ρομά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα, κ. Ντάλι, Ρομά από όλη την Ευρώπη και αξιωματούχοι άλλων κρατών.

Ο κ. Σταμάτης δήλωσε τα εξής: «Αυτή την ημέρα μνήμης, πρέπει να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι για τις δημοκρατικές κοινωνίες η κατάρριψη των προκαταλήψεων. Η ιστορία είναι εδώ για να μας θυμίζει την αξία της συμπερίληψης και της αλληλοαποδοχής στη βάση της ισότητας όλων των πολιτών, ένα κατοχυρωμένο σήμερα, δικαίωμα. Χρειαζόμαστε κοινωνίες δικαιωμάτων, που λειτουργούν δημοκρατικά και προστατεύουν τους ευάλωτους.

Η αναγνώριση του Ολοκαυτώματος των Ρομά μέσω θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει τις βάσεις για μια ισότιμη συμπερίληψη της ετερότητας, όπου η συλλογική μνήμη των Ρομά και η ιστορική εμπειρία τους, παίρνει τη θέση που της αξίζει στο πεδίο της ιστορίας».

Η επιλογή της μέρας αυτής βασίστηκε σε συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός με θύματα Ρομά αιχμαλώτους στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Την 2α Αυγούστου 1944, εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων, 2.897 γυναίκες και παιδιά Ρομά ως αποκορύφωμα του ναζιστικού σχεδίου «Τελική Λύση».

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις