«Ενδοοικογενειακή βία εναντίον γυναικών Ρομά – Τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης»

22/07/2022

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, παραβρέθηκε σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας –ΚΜΟΠ με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία εναντίον γυναικών Ρομά – Τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης».

Η εκδήλωση διεξήχθη  με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος PATTERN_Prevent And combaT domesTic violEnce against Roma women, το οποίο είχε ως στόχο την ενδυνάμωση  των γυναικών Ρομά σε ζητήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και την εκπόνηση του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Ενδοοικογενειακής Βίας για Γυναίκες Ρομά, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και διαμεσολαβητές Ρομά.

Στην παρέμβαση του ο κύριος Σταμάτης, αφού αναφέρθηκε στην καίρια συμβολή του Προγράμματος στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας που υφίσταται μεγάλο τμήμα των γυναικών Ρομά, τόνισε τις θεσμικές πρωτοβουλίες, δράσεις και πολιτικές που σχεδιάζει και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βασικά εργαλεία πολιτικής το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σταμάτης δήλωσε τα εξής:

«Η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος των γυναικών Ρομά συνιστά ένα κοινωνικό φαινόμενο, που οφείλεται στην πολλαπλή τους ευαλωτότητα και αποτελεί χρέος της Πολιτείας η δραστική εξάλειψη του. Οι στοχευμένες δράσεις με σκοπό την ενεργοποίηση και αφύπνιση των γυναικών Ρομά σχετικά με τα δικαιώματα τους, η ενημέρωση των εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους διαχείρησης της ενδοοικογενειακής βίας σε γυναίκες Ρομά, καθώς και η οριζόντια διάσταση των ιδιαίτερων αναγκών των γυναικών Ρομά στο σχεδιασμό των πολιτικών μας για την πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής βίας λόγω φύλου, αποτελούν τα βασικά μέσα θωράκισης τους απέναντι στη βία και σε κάθε εξαναγκασμό.»

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις