Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη Σύμβουλο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΠτΔ της Σλοβακίας

07/09/2022

Στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σλοβακίας για θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιος Σταμάτης συναντήθηκε με την κ. Jarmila Lajcakova, σύμβουλο της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ενδοοικογενειακή βία και την ψυχική υγεία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Ελλάδα.

Την κ. Lajcakova συνόδευε η Πρόξενος της Σλοβακίας στην Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι της σλοβακικής οργάνωσης WAYOUT, που ασχολείται με θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στα πολύπλοκα θέματα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και στα υφιστάμενα πεδία συνεργειών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα αναφορικά με την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της σλοβακικής οργάνωσης παρουσίασαν, σε ελληνικούς φορείς που ασχολούνται με θέματα Ρομά, το πρόγραμμα ΟΜΑΜΑ, το οποίο λειτουργεί ως καλή πρακτική στην Σλοβακία και αφορά στην παροχή από γυναίκες Ρομά έγκαιρης φροντίδας σε βρέφη και παιδιά της κοινότητάς τους για την ενίσχυση της γνωστικής, γλωσσικής και κοινωνικό-συναισθηματικής τους ανάπτυξης.

< Πίσω στα Νέα και Ανακοινώσεις